E vremea ca toţi cei ce au fost harnici şi au cules prunele astă-toamnă să se bucure de acum de licoarea naturală care te face să uiţi de griji şi să-ţi tihnească masa.
Borhotul e gata pentru cazan, când face „cujmă“ deasupra.
Ca să aveţi o pălincă bună iarna la butoi, trebuie să vă îngrijiţi prunii, iar toamna să culegeţi fructele, doar ce pică pe jos, fiindcă, dacă le bateți cu bota, vor cădea și cele necoapte, iar randamentul la cazan nu va fi unul bun. Cu cât e pruna mai coaptă şi mai dulce, cu atât pălinca va ieşi mai tare şi mai bună. Prunele se pun la fermentat în căzi mari de lemn şi se lasă acolo cel puţin două luni. Vă daţi seama când borhotul e gata de pus în cazan, după cum se desprinde el de pe marginile căzi şi se formează ca o „cujmă“ deasupra. Când e gata, borhotul se amestecă bine, amestecîndu-se, se ia cu găleata şi se pune în cazan.
Pălinca trebuie să curgă rece pe teava răcitorului, focul se face domol, iar după reguli numai de el știute, ”breinerul” – așa cum i se spune la noi, decide când să alimenteze focul, când să-l domoale stropindu-l cu apă, sau când să-l întețească prin deschiderea ușii cuptorului. Când vodca nu mai arde, înseamnă că prima etapă a procesului tehnologic s-a terminat. Pălinciile au de obicei 2 cazane, unul mai mare pentru fierberea borhotului și unul mai mic pentru ”fețală” sau vodcă.
Pălinca, produsul final, depinde mult și de priceperea ”breinerului”. Este foarte important să știe când ”rupe” pălinca, când decide să nu mai colecteze lichidul distilat. O neatenție pe partea finală poate compromite munca dintr-un an întreg. Ultima parte a lichidului distilat, ”coada” cum i se mai spune local, are o altă compoziție chimică și un alt gust. Trebuie să știi exact când să te oprești. Din când în când umple un pahar mic de sticlă cu țuică și urmărește cu ochi de expert mărgelele care se fac deasupra. Uneori, acoperă cu palma gura paharului si-l bate de palma cealaltă ca să facă mărgele și să vadă cum țin acestea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*