Concursul de pălincă ‘Quintessence 2017
Pălinca de gutui fabricată de Aciu a obținut medalia de bronz la un concurs internațional de profil desfășurat recent în Ungaria.
Aciu Vasile deține o mică distilerie la Bocșița unde produce pălincă ( o băutură alcoolică tradițională românească obținută exclusiv prin fermentarea alcoolică și distilarea unui fruct cărnos sau a unui amestec de fructe, în prezența sau în lipsa sâmburilor).
Principala caracteristică a pălincii este faptul că se obține în urma unui proces de dublă distilare, ceea ce îi conferă tăria specifică.
Concursul de pălincă ‘Quintessence’, ce a avut loc în orașul Onga din Ungaria, la care a câștigat medalia de bronz cu pălinca de gutui, confirmă încă o dată calitatea și recunoașterea acestei rețete, o bijuterie a familiei care trebuie să trăiască și să rămână ca prima dată când s-a făcut.
Nu e nimic industrializat în ea. De aceea, cantitățile nu sunt mari. Așa că, pentru ocaziile în care merită să servești o băutură specială, te invităm cu drag să o ”coștolești”!
Istoria distilării cu alambicul
Cazanul de țuică
Distilarea se face cu ajutorul alambicului, denumire ce provine din limba arabă – Al-ambiq – adică distilator. Mai cunoscută este însă denumirea de cazan de țuică sau pălincă.
Distilarea cu alambicul este o tehnică străveche, utilizată de chinezi încă cu 3.000 de ani î.Ch, ulterior fiind preluată de indieni, egipteni, greci și romani. Lichidul produs de toate aceste popoare, denumit mai târziu alcool de către arabi, era folosit în scopuri medicinale sau pentru producția de parfumuri. În secolul VI d.Ch, arabii au început invazia Europei, aducând cu ei și tehnica distilării. Alchimiștii și călugării europeni au fost cei care au îmbunătățit atât tehnica, cât și echipamentul de distilare.
Prima atestare documentară pe teritoriul României este din anul 1570 și face referire la fabricarea de ţuică în localitatea Turt (Satu Mare).
Distilatul conţine 3 părți: prima parte – „fruntea”, apoi „mijlocul” şi „coada”. Distilatul bun este mijlocul. Fruntea reprezinta 2-2,5% din distilat, cu 70-72% alcool, însă conține o cantitate mare de alcool metilic, acetat de etil și aldehide, deci nu se consuma, fiind toxică. Coada, numita este slabă, cu o concentrație alcoolica foarte mica și cu gust acru. Mijlocul reprezinta 30-40% din distilat, și este partea bună.
Învechirea
Învechirea rachiului durează minim 6 luni și se face în butoaie de stejar, pentru o culoare galben-maronie; de dud, pentru galben închis; de cireș, pentru galben-verzui.
Pălinca proaspătă are un gust aspru, ușor înțepător. Prin învechire pălinca capătă un gust plăcut, armonios, cu aroma fructului respectiv.
Pălinca de gutui
„Se zice că o pălincă e bună dacă țin mărgelele până zici Tatăl Nostru”
Condimentată, măgulitor de gustoasă, cu arome fantastice de gutuie, elegantă, corpolentă și cu gust ce durează.
Pălinca din gutui este deosebită prin unitatea aromelor, un aperitiv pentru cunoscători, dar şi pentru cei curioşi.